Betöltés ...

Strezeneczki Gyula: Verhető a Győr!

P1010097

Csütörtökön rangadót játszik az SZTE EHÖK SE férfi röplabdacsapata a SZESE Győr ellen a Magyar Kupában. A tét nem csupán a továbbjutás, röplabdásaink revánsot is szeretnének venni az előző találkozón elszenvedett vereségért. Erről a mérkőzésről, a csapat helyzetéről, illetve a feljutásról is beszélgettünk a keddi edzés előtt Strezeneczki Gyulával, a csapat trénerével.

Mennyi esélyt lát az NB I-es SZESE Győr csapata elleni Magyar Kupa rangadón szegedi győzelemre?

Strezeneczki Gyula: A Győrt két éve láttam játszani, akkor éppen előttünk nyerték meg az NB II-t, és végül ők jutottak fel az első osztályba. Az a szezon is érdekes volt, az alapszakaszt elsőként zártuk, kétszer is legyőztük őket. A győriek ebben a szezonban eddig egyetlen játszmát tudtak megnyerni az NB I-ben. Természetesen nem akarom őket alábecsülni, mégiscsak magasabb osztályban játszanak. Azonban ha mindenki 100%-ot fog nyújtani a mérkőzésen és a saját játékunkat tudjuk játszani – amiben nem vagyunk rosszak -, akkor reális esélyünk lehet a továbbjutásra.

Legutóbb vereséget szenvedtünk a Rába-partiak ellen, ez mennyire lehet hatással a játékosokra? Edzőként próbál ebből plusz motivációt nyerni a játékosoknak, vagy inkább feledtetné az előző kudarcot?

S. Gy.: A játékosállományunk nem sokat változott azóta, tehát a csapat magja ott volt és átélte azt a vereséget, plusz motiváció nem igazán kell szerencsére. Mindenki elég motivált, meg akarjuk mutatni, hogy mi vagyunk a jobbak! Hozzátartozik, hogy azt a döntőt úgy veszítettük el, hogy a csapatkapitányunk sérülten vállalta a játékot, így kaptunk ki végül 3-2-re.

Meddig menetelhetünk idén a Magyar Kupában?

S. Gy.: Ha a győrieket sikerül megverni, utána az egyik legjobb magyar csapat, a Kaposvár ellen fogunk játszani, arra viszont őszintén nincs sok esélyünk, hogy őket megverjük. Ellenben azt a mérkőzést itt játsszuk majd, a kaposváriak viszont nagyobb teremhez vannak szokva, tehát ha mindenki maximálisan odateszi magát, akkor 1-2 játszmával meglephetjük őket, de a továbbjutásra ellenük nincsen valós esélyünk. A Kaposvár a magyar NB I egyik meghatározó csapata, olyannyira, hogy a tavalyi bajnokot (Gorter-Kecskeméti RC – a szerk.) már megverték ebben a szezonban. Azt nem mondom, hogy feltett kézzel fogunk kiállni ellenük, ki kell használni minden alkalmat, amikor itthon meg tudjuk mutatni magunkat kicsi, de lelkes közönségünknek. Jó meccset szeretnénk játszani, de mindenekelőtt verjük meg a Győrt!

Tavaly ezüstérmesek lettünk, azonban akkor is feljuthattunk volna, anyagi és egyéb okok miatt azonban meghiúsult a feljutás. Benne van a fejekben, hogy ha elsők leszünk idén, akkor sem lehet NB I-es a csapat?

S. Gy.: Tavaly beszéltünk a vezetőkkel, akkor azt mondták, hogy nem az anyagiakon múlik. Az NB I-hez szükséges költségvetés duplája a jelenleginek, de vállalták volna ennek az előteremtését. Azonban követelmény az is, hogy felépített utánpótlásrendszerünk legyen, ez négy korosztályt jelent, ami jelenleg nincs, ugyanis néhány éve a szegedi utánpótlás alól kihúzták a szőnyeget, ami után a Szeged NB I-es röplabda csapata is megszűnt. Ezután lelkes fiatalok megalapították az SZRSE-t (Szegedi Röplabda Sportegyesület – a szerk.), ahova csak egy-két gyerek járt eleinte, mivel tulajdonképpen nyolc év utánpótlás kiesett. Ezt a nyolc évet nem lehet egyik napról a másikra pótolni, vagy akár júliustól – amikorra a pályán kiharcoljuk a feljutást – szeptemberig – amikor a következő bajnokság kezdődne. Ezt meg is erősítették, tehát az anyagiakkal nem lenne gond, azonban felmenő rendszerű utánpótlást nem tudunk felmutatni.

Az, hogy hiába az első hely, nem juthatunk fel az NB I-be, látszódik a csapaton?

S. Gy.: Sajnos már tavaly is látszott, toronymagasan vezettük a bajnokságot, amikor ez tudatosult. Azt gondolom, legalább 4 év kell még ahhoz, hogy kiépülhessen az utánpótlás. De ezen nem szabad elszomorodni. A szomorú a mai magyar röplabda helyzete, azonban el kell ezt fogadni, sőt, hálásnak kell lennünk, ugyanis minden költségünk térítve van, illetve az SZRSE utánpótlás-nevelő egyesülettel jó a kapcsolatunk, és ezzel a két segítséggel, idővel realitás lehet az NB I-es tagság. Meg kell nézni a mostani játékosállományt, vannak, akik már 17 évesen az NB II-ben játszanak. Illetve ami számomra nagyon pozitív, hogy egyre többen választják az SZTE és a röplabda miatt is Szegedet. Mivel hallgatói önkormányzati csapat vagyunk, erre tudunk is építeni, hogy egyetem mellett járhatnak hozzánk fiatalok. Illetve ezúton is szeretnénk megköszönni a szegedi Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnak a csapat felé nyújtott támogatást.

írta: Antali Martin

Vissza